Träd för en bättre hälsa

7 mars, 2012 · Nyheter · Inga kommentarer

2012-03-07

Träd för en bättre hälsa

20 personer ska försörjas på Bernards gård. Det gäller att utnyttja marken smart. De olika teknikerna inom agroforestry har ökat gårdens produktivitet och mångfald och inneburit en bättre kost och ökad hälsa för hela familjen.

 

På Bernard Okech gård spirar träden och grödorna. Foto: Hannes Kjörnsberg

På sluttningarna i en dalgång till byn Oogo i västra Kenya lever Bernard Okech med sin familj och släkt. De har tillämpat agroforestry på sin gård i åtta år nu, sedan de år 2004 kom i kontakt med Vi-skogen. Sakta men säkert har gården förvandlats till ett landskap där träd och grödor växer i samspel med varandra.

- Marken här var tidigare helt bar och öppen, berättar Bernard.

Näringsmässigt viktiga grödor

Innan familjen Okech lärde sig om agroforestry och vikten av odla mer varierat odlade de mest potatis, kassava, majs och durra. Idag har de flera olika sorters grödor. Förutom gryn och knölar odlar de mycket grönsaker och proteinrika bönor, vilket utgör en näringsmässigt viktig del i kosten. Frukt som banan, papaya, guava, avokado och ananas är inte bara gott, utan förser också familjen med viktiga vitaminer. Dessutom får de ägg från hönsen och mjölk från getterna.

Ökat produktiviteten på gården

Rose kommer bärandes på en stor bananstjälk. Frukten utgör ett viktigt inslag i familjens kosthållning. Foto: Ida Svartholm

Den fyra hektar stora gården försörjer sammanlagt omkring 20 personer, familj och släkt inräknat. Det är många munnar att mätta, så det gäller att utnyttja marken på ett smart sätt. Agroforestrymetoderna har hjälpt dem att öka produktiviteten på gården genom att de odlar fler grödor och satsar på fler företaganden. En större mångfald av grödor och produkter medför inte bara högre motståndskraft mot marknadsmässiga svängningar, utan även en bättre och mer varierad kost.

Barnens hälsa har förbättrats

Barnens och familjens hälsa har förbättrats avsevärt sedan de har börjat äta en mer varierad kost med många olika näringskällor. De kan dessutom äta sig mätta och ändå ha över till försäljning. Pengarna gör att de har råd att betala barnens skolavgifter.

- Tidigare hade vi inte råd att skicka barnen till skolan i mer än ett par år, förklarar Bernard.

Hustrun Rose berättar att familjen idag är mer självförsörjande och slipper lägga tid och pengar på att skaffa mat på annat håll.

- Idag har vi allt vi behöver här på gården, säger Rose.

Ökad bördighet i marken

Även markens bördighet har förbättrats av agroforestrymetoderna. Sesbaniaträden, som är planterade i kassavafälten, berikar jorden med kväve och förbättrar dess bördighet. Fälten gödslas också med egentillverkad kompostjord som framställs av organiska restprodukter från jordbruket.

- Gårdens produktivitet har förbättrats ordentligt tack vare träden, påpekar Bernard.

Mål – att skaffa fler fruktträd

Trädplantor som väntar på att få planteras ut och växa sig stora på gården.

Foto: Ida Svartholm

I skuggan av några fullvuxna träd står en samling unga trädplantor och växer till sig. De närmsta planerna för familjen Okech är att sätta ut plantorna så snart de klarar sig själva och plantera nya frön inför den långa regnsäsongen som är i antågande. Deras mål är att skaffa ännu fler fruktträd på gården och förhoppningarna är att kunna hjälpa deras barn och barnbarn klara sig genom livet.

 

Ge en gåva

Fler val