Calliandraträden spirar på Kandida och Daudis gård

29 februari, 2012 · Nyheter · Inga kommentarer

2012-02-29

Calliandraträden spirar på Kandida och Daudis gård

”Fruktträd, såsom mango och avokadoträd har rötter som tar plats. De ska därför inte planteras nära fleråriga grödor såsom kaffe och bananer, inte heller nära grönsaker” säger Kandida Rogers.

 

Kandida är organiserad i en spar- och lånegrupp som Vi-skogen utbildar. Foto: John Bärj

 

Kandida och hennes man Daudi Kahungyas bor utanför Kagera i Tanzania. När de gifte sig köpte de en liten bit jord och började odla bananer. Två stora mangoträd och ett avokadoträd fick stå kvar men andra grödor, exempelvis grönsaker fick inte plats.

Ensidig kost skapade näringsbrist

Gårdens bananer var familjens enda inkomstkälla och därför viktigast. Ensidig kost orsakade med tiden näringsbrist, särskilt för familjens tre små barn. Kandida och Daudi blev mer och mer oroliga, hur skulle familjen klara sig om deras bananskörd drabbades av skadedjur eller missväxt?
- Till sist bjöd vi hem Vi-skogen som gav oss tips och råd. Ingen gård är för liten för trädjordbruk! säger Kandida

Spirande Calliandraträd

Familjens jord omges nu av spirande Calliandraträd som stoppar den från att erodera nedför det branta landskapet, ger jorden näring, familjen ved och foder till gårdens getter. Nedanför familjens bananplantor har Kandida lagt ut torkart gräs som skyddar jorden, absorberar regnvatten och skänker näring. Kandida och Daudi har också grävt långa horisontella diken, som de fyller under torrperioderna med växtrester och getgödsel. När regnet tar vid infiltrerar det enkelt dikena och därmed jorden.
- Vi var tveksamma, grönsaker behöver mycket vatten. Vi tar därför vara på regnet och använder det effektivt, säger Daudi.

Planterar flera olika sorters grönsaker

Paprikor, sallad och olika spenatsorter växer intill gårdens bananer. I slutet av årets första och lite kortare regnperiod planterar familjen grönsaker såsom morötter, tomater och chilifrukter. De väntar ut årets första torrperiod och skördar sedan när regnsäsongen börjar. Grönsakernas rötter hämtar näring från jordlager som bananernas rötter inte når men när grönsaksrötter och stjälkar lämnas kvar efter skörd och bryts ned bildar de tillgänglig, näringsrik jord.
- Vi möter dagligen en stor okunskap bland grannar och vänner om hur viktig en varierad kost är. Vi-skogen har lärt oss hur vi kan förbättra både vår matsäkerhet och särskilt våra barns hälsa, säger Kandida.

Mål – att lagra vatten

Kandida är sedan två år organiserad i en spar- och lånegrupp som Vi-skogen utbildar. Hennes mål är att få råd köpa en plasttunna som kan lagra tusen liter regnvatten. Kandida vågar tro på framtiden och innan vi tar farväl säger hon,

- Tur att vi lät avokadoträdet och mangoträden stå kvar. Nu lockar deras blommor bin som också pollinerar våra grönsaker!

Ge en gåva

Fler val