Sparandet ger kontroll över framtiden

21 september, 2011 · Nyheter · Inga kommentarer

2011-09-21

Sparandet ger kontroll över framtiden

Kigongo Josephine och hennes man Ssemba Moses är aktiva i en spar- och lånegrupp som stöds av Vi-skogen i Uganda. De kan nu betala skolavgifter till sina barn och drömmen är att barnen så småningom ska ha möjlighet till en universitetetsutbildning.

 

Ssempa Moses, Kigongo Josephine, Nalcyanzi Jemimah och Mamuyingo Poulin. Foto: Ylva Olsson

 

Det är en ångande värme och regnet hänger i luften. Vi är på besök hos en av åtta grupper som tillsammans i området Mityana i Uganda utgör ett nätverk av spar- och lånegrupper som stöds av Vi-skogen.

 

Ville bredda sina kompetenser

Allt startade 2005 då byborna bildade en stödgrupp för hiv-smittade. Med tiden kände de behov av att bredda sina kompetenser och tog kontakt med Vi-skogen. Gruppen har sedan dess utvecklats inom många områden. Just denna dag får vi vara med när de har ett möte med sin spar- och lånegrupp, en grupp som idag består av 33 medlemmar, 20 kvinnor och 13 män.

 

Gruppen träffas regelbundet

I snart två år har gruppen träffats regelbundet varannan vecka och vid varje tillfälle har varje medlem sparat minst en andel. Denna grupp har bestämt att en andel är värd 10000 USh (33kr). Pengarna och varje medlems kassabok förvaras i en plåtlåda med tre lås. Tre medlemmar har ansvar för en nyckel var och lådan öppnas endast vid mötestillfällena.

 

Tre medlemmar ansvarar för varsin nyckel tilll låsen på kassan. Foto: Ylva Olsson

Ansökan för lån

För att få låna måste man som medlem lämna in en ansökan. Maximala summan man får låna är tre gånger så mycket som det man redan har sparat. I gruppen tas sedan ett gemensamt beslut om vilka som beviljas lån, högst på prioriteringslistan ligger inkomstgenererande investeringar. Då räntan på 10 procent skall betalas tillbaka inom tre månader så rekommenderar de att utöka redan befintlig verksamhet, exempelvis köpa ytterligare tio kycklingar till hönshuset.

 

Socialförsäkring för oväntade uppgifter

Utöver ordinarie lånande har gruppen även en socialförsäkring för oväntade utgifter, som exempelvis läkarbesök. I den lägger varje medlem 500USh (1,67kr) per tillfälle och från denna pott kan de ansöka om räntefria lån.

- Det finns en stor trygghet i att spara på det här sättet, säger Kigongo Josephine, ekonomiansvarig i gruppen.

 

Demokratiska beslut om kassan

Alla beslut sker demokratiskt och alla ärenden sker öppet inför alla. Det faktum att alla känner alla gör att de har kontroll över sitt sparande. Nästan alla i gruppen säger att de nu sparar för första gången i sitt liv och alla har investerat i egna projekt.

- För våra sparade pengar har vi byggt vårt tegelhus på 40 kvadrat. Inkomsten kommer från vår utökade kyckling- och grisfarm samt att vi nu odlar mer bananer och kaffe på våra tre hektar mark, säger Ssempa Moses, samordnare till nätverket och gift med Kigongo Josephine.

 

Råd att betala skolavgifter

Förutom huset har Kigongo Joesphine och Ssemba Moses råd att betala skolavgifter till sina barn. De äldre barnen har slutat skolan, men deras dröm är att de yngre skall kunna studera ända upp till universitetsnivå. Med bättre kost och möjlighet att köpa medicin har de nu också en betydligt bättre hälsa.

 

-Vi har också ett mycket bättre äktenskap. Förr oroade vi oss ofta och bråkade om pengar, nu känner vi oss betydligt lugnare och har en mycket bättre kommunikation oss emellan, säger Kigongo Josephine. Ssemba Moses ler och instämmer.

Fler val