Träd ger ny energi till skolelever i Uganda

2 september, 2011 · Nyheter · Inga kommentarer

2011-09-02

Träd ger ny energi till skolelever i Uganda

Elever och lärare på Kikuuta Islamic Primary School i Mitaya, Uganda har tack vare insamlade medel från Världens barn fått utbildning i odlingstekniken agroforestry.
De har fått lära sig vilka grönsaker som är bäst att odla, hur man driver plantskolor och vilka grödor som ger bäst möjligheter till inkomst. Tidigare har skolan haft hög frånvaro och många elever har fått underkända betyg. Idag är det lätt att se det avtryck stödet har gjort, både vad det gäller elevers hälsa och deras arbete med miljöfrågor.

 

Barnen på skolan
”Thank you Sweeeden!!!” Ropar barnen med full hals på Kikuuta Islamic Primary School.

Foto: Eric Maltegård

 

Barnen på skolan utbildas i miljöfrågor och hälsa av personal från Vi-skogen och det lokala sjukhuset. Förutom metoden agroforestry, där träd och grödor odlas tillsammans, får barnen lära sig mer om näringslära, fysisk aktivitet, hygien, malaria, avfallshantering och om barns- och mänskliga rättigheter. Lärare och föräldrar deltar också i utbildningarna för att bättre kunna påverka barnens hälsa.

 

Grönsaksland på skolan

Vattenbehållare
Hygien är viktigt för att hålla sig frisk och skolan har därför fått hjälp med att installera en behållare för att kunna tvätta händerna.

Foto: Eric Maltegård

Träden växer runt skolan tack vare den plantskola som startats upp och barnen har fått plantor att ta med sig hem.  Skolan har också försetts med frön till grödor och nu finns två större grönsaksland som sköts av eleverna och deras föräldrar. Om barnen inte mäktar att äta upp allt från skörden säljs överskottet på marknaden. Överskottet går till att köpa majsmjöl. Före samarbetet med Vi-skogen var det många barn som varken åt frukost eller lunch. Idag får de mat i skolan.

 

Med mat i magen har barnen mycket mer energi

För två år sedan hade många av barnen ohälsosamma kostvanor och 11 procent var undernärda.

De undernärda barnen och deras familjer fick extra mycket stöd och råd och två år senare har alla barnen en hälsosam vikt.

 

- Tidigare var det många barn som inte fick godkänt i skolan. Idag har ingen underkänt och betygen blir bara bättre. Barnen är också mer aktiva och leker mer, säger Jingo Farookh, samordnare för programmet på skolan.

 

Jingo Farookh är övertygad om att barnen fått avsevärt mer energi till skolarbetet då de inte längre behöver gå hungriga. Den ökade energin syns också på rasterna där barnen leker mycket mer aktivt än tidigare.

 

 

OM VÄRLDENS BARN

Vi-skogen är en av 12 organisationer som tillsammans samlar in pengar till Radiohjälpens kampanj Världens Barn. Sedan starten 1997 har över 1 miljard kronor samlats in. Dessa pengar används för att stödja utsatta barn runt om i världen. Möter du någon av alla de 40 000 frivilliga som under några veckor samlar in pengar så lägg gärna en slant i bössan! Och glöm inte att titta på Världens Barn galan på SVT den 14 oktober.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stöd Vi-skogens arbete med en gåva

 

Läs mer om samarbetet med Världens barn 

 

Text: Ylva Olsson

 

Fler val