Solens strålar ger ljus åt Rwandas bönder

23 augusti, 2011 · Nyheter · Inga kommentarer

2011-08-23

Solens strålar ger ljus åt Rwandas bönder

När Emeline Umutoni Cishahayo och hennes familj började jobba med Vi-skogen 2008 kunde de inte ens drömma om att lysa upp sitt hem med en lampa. Med Vi-skogens hjälp har de nu köpt en solpanel som ger ljus i mörkret.

 

Sollampa i Rwanda

Emeline Umutoni Cishahayo visar upp sollampan ute på gården tillsammans med sin syster och sin mamma.

Foto: Lisa Brunzell

 

Böljande kullar följer båda sidorna av vägen upp till sektorn Mukarange, i Rwandas norra delar. Härifrån ser man en klar dag ända bort till vulkanerna som delas av Rwanda, Uganda och Kongo. Hemma hos Emeline Umutoni Cishahayos föräldrar är det mörkt inne i huset trots att solen lyser starkt utomhus. I ett hörn står en liten lampa som lyser upp rummet.
- När vi fick veta att vi hade chans att köpa en sollampa genom Vi-skogen började vi spara direkt, säger hon.

 

Lampan laddas av en solpanel

Det som Vi-skogen bidragit med är att samordna beställningen av sollampor för intresserade bönder i Rwanda och med transport ut till närmaste fältkontor. Betalar gör bönderna själva. Den lilla bordslampan som Emelines familj köpt laddas upp under dagen med hjälp av en solpanel som också kan ladda upp mobiltelefonen.

- Lampan kan användas när det blir mörkt, när vi äter och läser. För oss ger ett fulladdat batteri ljus under nästan fyra kvällar, säger Emeline.

 

Kostnaden på 11 000 rwandiska franc, motsvarande 125 svenska kronor, stod de själva för. Och att spara ihop så mycket pengar är ofta svårt för en familj ute på Rwandas landsbygd.

- Det tog lång tid att spara ihop till sollampan och vi fick prioritera bort många saker för att ha råd, berättar hon.

 

Svårtillgänglig landsbyggd

Sollampa
Solpanelen laddar upp lampan under dagen och kan samtidigt ladda mobiltelefonen. Foto: Lisa Brunzell

Efter klockan sex på kvällen lägger sig ett ogenomträngligt mörker över landsbygden. Elnätet når inte hit ut och innan Emelines familj köpte sollampan använde de sig av ett slags fotogenljus för att lysa upp i hemmet.

- Ljuset var väldigt svagt och om vi satt och läste vid det för länge började det svida i ögonen av ångorna, berättar hon.

 

Med solpanelen går det också att ladda upp batteriet i mobiltelefonen. Eftersom det fasta telefonnätet inte är utbyggt på landet är mobiltelefonen väldigt viktig för människor som lever här. När Emeline och hennes familj skulle ladda sina mobiltelefoner tidigare var de tvugna att gå till närmaste större by.

- Det tar fyra timmar att gå dit och tillbaka och att ladda där kostar pengar. Vi är en stor familj och tillsammans har vi tio mobiltelefoner. Det blir dyrt att betala för att ladda alla varje vecka, säger hon.

 

Investering för framtiden

Solpanelen med lampa och mobilladdare har gjort en stor skillnad i familjens liv.

- Den är så viktig för oss. Nu kan de minsta barnen läsa sina läxor och skriva även efter det blivit mörkt, berättar hon.

 

Emeline hoppas att de kommer ha möjlighet att köpa fler lampor och laddare allt eftersom och den de köpt sparar redan in pengar varje månad.

- Den är dyr men ändå mer ekonomisk än våra tidigare alternativ. Sollampan är en investering för framtiden, säger hon med ett leende.

 

Stöd Vi-skogens arbete med en gåva

Fler val