Allt fler pantar till bistånd – Sveriges kommuner rankade

15 mars, 2011 · Nyheter · Inga kommentarer

Allt fler pantar till bistånd – Sveriges kommuner rankade

Allt fler använder sig av möjligheten att skänka panten till biståndsverksamhet. Under 2010 gav den gula Biståndsknappen på pantautomaterna i Coops butiker 7,3 miljoner kronor, nära en miljon kronor mer än året innan. Pengarna går till de båda biståndsorganisationerna Kooperation Utan Gränser och Vi-skogen.

 

Bäst i landet på att trycka på Biståndsknappen är man i Lidingö, där hela 9 kronor och 60 öre av varje hundralapp går till bistånd. På andra plats följer Vaxholm, på tredje Danderyd och därefter Mora, på en hedrande fjärde plats. Genomsnittet för hela landet är 2,8 procent, det vill säga att av hundra kronor i pant skänks två kronor och åttio öre till bistånd.

Delar man upp statistiken på länsnivå är Stockholms län bäst, med fyra kronor och tjugo öre per hundralapp i pant till bistånd. Därefter följer Uppsala och Västra Götaland.

 

”Många små belopp blir tillsammans miljoner”

- Det är verkligen roligt att så många fler har insett att Biståndsknappen är ett enkelt och smart sätt att hjälpa. Många små belopp blir tillsammans miljoner kronor för hjälp till självhjälp för fattiga bondefamiljer, säger Katarina Andersson, insamlingschef på Kooperation Utan Gränser och Vi-skogen.

 

Tre kronor räcker till frön för tio papayaträd i östra Afrika. Trettio kronor ger en jordbrukarfamilj i Kenya plantor för sötpotatis, som klarar torka bättre än den traditionella majsen. Pengarna räcker även till en kurs i hur man odlar sötpotatis.

Fler och bättre informationsaktiviteter kring Biståndsknappen kan vara en förklaring till att en större andel ger panten till bistånd.

 

- Just den här veckan genomförs aktiviteter ute i butikerna som vi hoppas ska få ännu fler att trycka på Biståndsknappen, säger Katarina Andersson.

 

Biståndsknappen finns i 588 butiker

Biståndsknappen började installeras på pantautomaterna hos Coop under hösten 2004. I dag finns den i 588 butiker, i de flesta av Sveriges kommuner. Hittills har Biståndsknappen gett Kooperation Utan Gränser och Vi-skogen över 30 miljoner kronor.

 

Kooperation Utan Gränser och Vi-skogen arbetar med långsiktigt utvecklingsbistånd, främst bland fattiga bondefamiljer.  Biståndet utgår från principen om hjälp till självhjälp. Genom utbildning och rådgivning får fattiga bondefamiljer ökade skördar.

 

Aktiviteter i butik för mer pant till bistånd

En del i att skapa uppmärksamhet kring Biståndsknappen är vår årling ranking av vilka kommuner i Sverige som har de generösaste pantarna. Förutom detta kommer konsumentföreningarna att göra olika aktiviteter i butik och uppmana folk att panta rättvist. Coop-butikerna har även fått nytt fräscht material att sätta upp i pantutrymmet, bland annat en affisch där butikerna själva kan fylla i hur mycket deras kunder skänkt till bistånd via Biståndsknappen under 2010.

 

För mer information, kontakta Katarina Andersson på 08-120 371 21 (går även till mobil).

Fler val